Open source BI-stack

In het aanbod van de vele ETL- en BI-tools en bijbehorende licentiestructuren zie je al gauw de bomen door het bos niet meer. Dissel Data Services adviseert graag over alternatieve routes: open source. Met de juiste combinatie van producten kan een organisatie snel stappen maken in het opzetten van het data warehouse en dashboards tegen zeer lage kosten.

Met de Community Edition van Pentaho Data Integration haal je een krachtige en veelzijdige open source ETL-tool in huis. De tool kan alle courante databases als bron of als doel benaderen en heeft een overzichtelijke grafische interface. Er zijn eigenaardigheden aan de tool en er is sprake van enige leercurve. Een groot voordeel van deze tool is een enthousiaste wereldwijde community, waardoor voor veel uitdagingen snel een oplossing kan worden gevonden. PDI-CE is een goed alternatief, omdat het een robuust, schaalbaar en kostenloos data-integratieplatform is.

De open source database Postgres biedt snelle en kostenloze dataopslag. Data die "gewoon" met SQL te benaderen is en op bijna gelijke hoogte staat als veel duurdere producten als Microsoft SQL Server of Oracle Database. Alle functionaliteit, die je nodig hebt van een database voor data warehousing en BI, is aanwezig. Postgres is daarom een slimme keuze voor een betaalbare BI-stack.

Metabase is een lichte open source BI-tool met een mooie interface. Een BI-inzicht of een dashboard is snel gerealiseerd, waarbij ook een drill-through naar meer details of export van de data naar Excel mogelijk is. Metabase is compatible met de meestgebruikte databronnen. Onder andere Microsoft SQL Server, Oracle Database en Postgres, maar ook cloud-oplossingen als Azure en Snowflake. Daarnaast heeft Metabase een verfrissende manier om self service tot inzichten te komen en deze op te nemen in een dashboard. Het delen van dashboards met collega's gaat zeer eenvoudig.